<<  powrót

Wysokie ciśnienie krwi jest obecnie jednym z najczęstszych zagrożeń dla zdrowia i głównym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach może mieć podłoże genetyczne, ale najczęstszą przyczyną jest wzrost masy ciała, brak ćwiczeń oraz wysoki poziom stresu.

Wiele osób cierpiących dziś na nadciśnienie, ogromnie skorzystało na zmianie nawyków żywieniowych. Indywidualna, dostosowana i bogata w składniki odżywcze dieta dostarcza niezbędnych substancji do komórek, pomagając pokonać nadwagę i retencję płynów spowodowaną złym metabolizmem.

Zdrowy plan żywienia oraz poprawa stylu życia to podstawa normalizacji ciśnienia krwi.


Nadciśnienie tętnicze pierwotne nie ma jawnych przyczyn jednak już nadciśnienie wtórne jest wynikiem choroby nerek, gruczołów dokrewnych – zespół Cushinga, nadczynności tarczycy, zatrucia ciążowego, chorób sercowo-naczyniowych, zatrzymaniem sodu, palenia tytoniu, nadmiernej pobudliwości nerwowej, czy też wynikiem wadliwego odżywiania się lub otyłości.

Nadciśnienie tętnicze stwierdza się po kilkakrotnych pomiarach, gdy przekracza wartości uznane za prawidłowe, czyli ciśnienie skurczowe 140 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe 90 mmHg. Jest to granica oddzielająca ciśnienie prawidłowe od podwyższonego. Prawidłowe ciśnienie tętnicze powinno być niższe od 130/85 mmHg.

W nadciśnieniu zaleca się umiarkowane zwiększenie aktywności fizycznej, unikanie stresów, a także ograniczenie spożycia alkoholu, zaprzestanie palenia papierosów.

W nadciśnieniu tętniczym ograniczenie energię dostarczanej ze zwyczajowymi posiłkami do 1700-2200 kcal pomaga obniżeniu ciśnienia. Należy ograniczyć tłuszcze, szczególnie nasycone do 25% dobowego pokrycia energetycznego, a białko podaje się w ilości 1g/kg masy ciała. Dieta ma też ograniczyć spożycie sodu do 1-3g soli kuchennej dziennie. Proponuje się, aby zwykłą sól kuchenną (NaCl) zastąpić solą potasową i łagodnymi przyprawami np. czosnkiem, majerankiem, bazylią, estragonem, zieloną pietruszką czy też koperkiem. Dodatkowo należy zwiększyć w posiłkach podaż wapnia, szczególnie zaś witaminy C, gdyż jest wydala z moczem podczas stosowania leków moczopędnych (diuretycznych) stosowanych przy obniżaniu ciśnienia. Należy także wyłączyć z diety kawę prawdziwą, mocną herbatę oraz alkohol. Zalecane są pokarmy lekko strawne, raczej gotowane lub duszone bez tłuszczu, nie zalegające długo w żołądku i nie powodujące wzdęć. Ponadto należy zwiększyć spożycie owoców i warzyw w postaci surowej, zwłaszcza tych bogatych w potas: banany, brzoskwinie, czarne porzeczki, brukselka, czosnek, pietruszka (natka), pomidory, szpinak, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja) oraz otręby pszenne. Zalecane są także w diecie orzechy włoskie.


cholesterol

Nieprawidłowe stężenia lipidów w osoczu

lipid stężenie
cholesterol całkowity ≥ 190 mg/dl
cholesterol LDL≥ 115 mg/dl
cholesterol HDL mężczyźni< 40 mg/dl
cholesterol HDL kobiety< 46 mg/dl

trójglicerydy

Stężenie trójglicerydów uznawane jest za wskaźnik zwiększonego ryzyka choroby wieńcowej. Zaburzenia towarzyszące nadmiernemu stężeniu trójglicerydów mają bezpośredni związek z ryzykiem zapadania na chorobę wieńcową. Za zwiększone uznano stężenie trójglicerydów ≥150 mg/dl. 

<<  powrót