<<  powrót

Porady dietetyczne prowadzone w sposób klasyczny dają bardzo dobre efekty w redukcji masy ciała u osób zdrowych, które nie mają stwierdzonych chorób. Doskonale sprawdzają się w redukcji masy ciała u dzieci, regulacji odżywiania u kobiet w ciąży oraz zdrowym odżywianiu.

Ta forma odchudzania polecana jest wszystkim tym, którzy nie mając obciążeń zdrowotnych, w prosty i wygodny sposób, chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Średnie tempo chudnięcia, w zależności od pacjenta, wynosi około 0,5 – 1,0 kilograma na tydzień. Takie tempo pozwala cieszyć się widocznymi efektami, ale również daje kurczącej się skórze możliwość nadążenia za procesem odchudzania oraz jest jednym z czynników zabezpieczających przed efektem jo–jo.

Sprawdza się w dietoterapii wspomagającej leczenie insulinooporności, zespołu jajników policystycznych, cukrzycy lekozależnej, choć pełny efekt terapeutyczny daje nam w tych przypadkach zastosowanie planów matabolic balance®.

Minusem dietetyki klasycznej jest brak możliwości stuprocentowego zindywidualizowania planu i ograniczony wpływ na wspomaganie leczenia schorzeń.

Żywienie sportowców

Uprawianie sportu wyczynowo wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię i składniki odżywcze. Wydatki energetyczne tych osób są bardzo duże i zależą od uprawianej dyscypliny oraz programu treningowego.

Sportowcy muszą spożywać odpowiednią ilość energii dla pokrycia wydatku energetycznego oraz utrzymania odpowiedniej masy ciała. Zapotrzebowanie energetyczne osób uprawiających sport waha się od 3500 do 6000 kcal, a w okresie intensywnego treningu lub zawodów sportowych wydatek energetyczny może osiągać wartość powyżej 7000 kcal.

Sportowcy mają także zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne, ponieważ są one tracone wraz z wydzielanym potem. Jednym z głównych problemów żywienia sportowców jest zrównoważony bilans wody.

W naszym gabinecie udzielamy porad dietetycznychżywieniowych dla:

  • dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym i młodzieży
  • osób dorosłych zdrowych i chorych
  • osób z nadwagą i otyłością
  • kobiet w ciąży i karmiących 
  • kobiet i mężczyzn po 60 roku życia
  • sportowców
  • osób z niedowagą, borykających się z anemią lub bulimią

Do korzystania naszych porad zapraszamy także osoby cierpiące na różne schorzenia:

  • cukrzycę
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • nadciśnienie tętnicze
  • dna moczanowa
  • miażdżycę i inne choroby układu krążenia
  • choroby układu pokarmowego
  • choroby układu moczowego
  • zakażenia i zatrucia pokarmowe
  • nowotwory
  • po zabiegach chirurgicznych

Kobiety w ciąży, kobiety karmiące

Żywienie kobiet w ciąży i karmiących
Odpowiednie ożywianie kobiety w ciąży oraz podczas karmienia ma znaczący wpływ na prawidłowy rozwój dziecka i jego zdrowie. Zapotrzebowanie energetyczne dla kobiety ciężarnej zwiększa się o 300 kcal w II i III trymestrze ciąży w stosunku do normy w zależności od wieku, masy ciała i aktywności fizycznej. Zapotrzebowanie energetyczne dla kobiety karmiącej zwiększa się o 500 kcal. Zalecane jest dla kobiet ciężarnych i karmiących, aby posiłki były łatwo strawne, atrakcyjne pod względem składu, smaku oraz barwy, należy pamiętać o ograniczeniu spożywania soli, zwłaszcza w ostatnim trymestrze. Kobiety karmiące powinny wypijać zwiększoną ilość płynów. Aby nie doprowadzić do otyłości karmiąca matka powinna wystrzegać się w nadmiernych ilościach potraw mącznych, słodkich ciast na rzecz zwiększenia spożycia owoców.

Żywienie dzieci przedszkolnych, szkolnych i młodzież

Dzieci powinny spożywać regularnie 4-5 posiłków, z ograniczeniem potraw ciężko strawnych, bardzo tłustych, smażonych, wzdymające. Szczególne miejsce w posiłkach dla dzieci w tym wieku powinny mieć produkty spożywcze dostarczające białko wysokiej jakości biologicznej, bogate w wapń, żelazo i witaminy. Należna masa ciała i prawidłowy wzrost w zależności od wieku są najlepszymi wskaźnikami prawidłowego żywienia.
Dzieci w wieku szkolnym oraz młodzież powinna tak jak dzieci w wieku przedszkolnym spożywać 4-5 posiłków, jednym z najważniejszych posiłków dla tej grupy są śniadania, które nie powinny być pomijane w codziennym żywieniu. Konieczne, aby te posiłki były bogate w pieczywo pełnoziarniste, dodatku białkowego oraz warzyw i owoców, najlepiej w postaci surowej. Bardzo ważnym problemem wśród dziewcząt jest odchudzanie, stosowanie nieracjonalnego odżywiania, co prowadzi do niedoborów pokarmowych. Planując indywidualną dietę dla młodzieży należy brać pod uwagę należną masę ciała w zależności od płci.
Młodzież – Organizm dziewcząt w okresie dojrzewania podlega dynamicznym zmianom, praktycznie całe ciało się zmienia, zmniejsza się obwód talii, rozrasta miednica oraz rozwijają się narządy płciowe. Często dziewczęta tracą kontrolę nad wyglądem, które wskutek aktywności hormonów żeńskich gwałtownie przybiera na wadze. Dodatkowa warstwa tłuszczowa pojawia się na biodrach, udach, pośladkach, przez co nastolatki mają kobiecy wygląd. Czasem jednak warstwa tłuszczowa gromadzi się w nadmiarze, co prowadzi do otyłości. Skutkiem nadwagi są zaburzenia rozwoju motorycznego i układu ruchu. Nadwaga może doprowadzić do kompleksów czy braku własnej wartości. Leczenie otyłości u dzieci jest trudne i czasochłonne oraz istnieje dodatkowe ryzyko utrzymania się nadwagi także w wieku dojrzałym. Terapia polega na ustaleniu odpowiedniej diety połączonej z wysiłkiem fizycznym. Dobrze zbilansowaną dietę, bogatą w substancje odżywcze konieczne do prawidłowego rozwoju opracuje tylko dietetyk.

Młodzież – Organizm dziewcząt w okresie dojrzewania podlega dynamicznym zmianom, praktycznie całe ciało się zmienia, zmniejsza się obwód talii, rozrasta miednica oraz rozwijają się narządy płciowe. Często dziewczęta tracą kontrolę nad wyglądem, które wskutek aktywności hormonów żeńskich gwałtownie przybiera na wadze. Dodatkowa warstwa tłuszczowa pojawia się na biodrach, udach, pośladkach, przez co nastolatki mają kobiecy wygląd. Czasem jednak warstwa tłuszczowa gromadzi się w nadmiarze, co prowadzi do otyłości. Skutkiem nadwagi są zaburzenia rozwoju motorycznego i układu ruchu. Nadwaga może doprowadzić do kompleksów czy braku własnej wartości. Leczenie otyłości u dzieci jest trudne i czasochłonne oraz istnieje dodatkowe ryzyko utrzymania się nadwagi także w wieku dojrzałym. Terapia polega na ustaleniu odpowiedniej diety połączonej z wysiłkiem fizycznym. Dobrze zbilansowaną dietę, bogatą w substancje odżywcze konieczne do prawidłowego rozwoju opracuje tylko dietetyk.

Żywienie osób starszych

Żywienie kobiet i mężczyzn po 60 roku życia
Osoby w tym wieku mają obniżoną podstawową przemianę materii oraz zmniejszoną aktywność fizyczną, wobec tego mają zmniejszone zapotrzebowanie energetyczne. Powinny one spożywać 4-5 posiłków dziennie małych objętościowo. Nie można doprowadzać do objadania się. Zdrowe żywienie osób starszych ma bardzo duży wpływ na zahamowanie procesów starzenia. Niewielka ale stała aktywność fizyczna poprawia samopoczucie.

<<  powrót