<<  powrót

Pięć, nawet małych, posiłków dziennie podnosi poziom insuliny. Wysoki poziom insuliny to min. zwiększone poczucie głodu, zwiększenie apetytu na węglowodany i tendencja do hipoglikemii, kumulacja tkanki tłuszczowej, poczucie senności i zmęczenia, nasilająca się insulinooporność tkanek, indukcja stanów zapalnych, indukcja stanów nowotworzenia, a w konsekwencji schorzenia takie jak cukrzyca, zespół jajników policystycznych, nawracające stany zapalne a nawet choroby nowotworowe.

Podczas wizyty możecie Państwo zostać poproszeni o wykonanie dodatkowych badań których nie obejmuje pakiet Metabolic Balance, np. badania w kierunku rozpoznania celiakii lub trzy punktowa krzywa glukozy i insuliny po obciążeniu. Krzywa glukozy i insuliny to jedno z badań które polecamy. Dzięki badaniu mamy możliwość m.in. wyliczenia wskaźnika HOMA-IR, który jest badaniem w kierunku coraz częściej występującej insulinooporności. Umożliwia nam zobrazowanie gospodarki węglowodanowej pacjenta, co jest kluczowym elementem podczas prowadzenia pacjenta na planie żywieniowym.

Większość pacjentów zgłaszających się do mnie ma zaburzenia węglowodanowe, które znacznie wpływają na samopoczucie, senność, osłabienie, czy ciągłe uczucie zmęczenia pacjenta, a przede wszystkim brak efektów stosowanych wcześniej diet. Wychodzimy Państwu naprzeciw, staramy się jak najdokładniej przeanalizować Państwa stan zdrowia co przekłada się na jeszcze lepsze efekty stosowania planów żywieniowych Metabolic Balance.

Trzy posiłki dziennie umożliwiają stabilizację insuliny na właściwym dla niej poziomie, spalanie tkanki tłuszczowej, niwelują poczucie głodu, odblokowują białka FOXA2 odpowiedzialne za chęć do ruchu i poczucie witalności.

Poniżej, w dużym uproszczeniu, poziom glukozy i insuliny przy spożywaniu trzech i pięciu posiłków dziennie:

odpowiednia konstrukcja posiłku

Nie każde trzy posiłki dziennie dadzą nam stabilizację insuliny do jej właściwego rytmu i zapewnią organizmowi wszystko, czego potrzebuje. Konstruując plany dla naszych Pacjentów bierzemy pod uwagę, obok wielu innych, również takie aspekty, jak efekt inkretynowy (uwalnianie insuliny zależne od wpływu hormonów uwalnianych przez komórki przewodu pokarmowego), potencjał białkowy czy ładunek glikemiczny (nie indeks glikemiczny).

Co najważniejsze, odpowiednia konstrukcja posiłku nie musi czynić go bardziej skomplikowanym. Dokładamy wszelkich starań, by pomimo wysokiej wartości medycznej, nasze zalecenia były łatwe do zastosowania.

Cukrzycę można wyleczyć dietą – sprawdź metodę Metabolic Balance


Dieta cukrzycowa jest jednym z najważniejszych elementów leczenia cukrzycy każdego typu. Powinna być odpowiednio urozmaicona i zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe składające się na elementy zdrowego sposobu odżywiania. Zasady prawidłowego odżywiania polegają na jedzeniu produktów najmniej przetworzonych, stosowania w diecie produktów z pełnoziarnistych, warzyw i owoców, ograniczaniu spożycia tłuszczów, cukru, soli i regularnym odżywianiu się.

Zastosuj metodę metabolic balance®, a efekty zaskoczą Cię pozytywnie.
Poznaj opinie Klientów którzy skorzystali z moich porad w odchudzaniu i leczeniu cukrzycy.

Długotrwałe spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym oraz ładunku glikemicznym powoduje stałe wydzielanie insuliny. Ciągłe pełne magazyny glikogenowe w komórkach mięśniowych i ciągłe powstawanie wolnych kwasów tłuszczowych w komórkach tłuszczowych prowadzi do ich wzrostu i redukcji receptorów insulinowych, z kolei trzustka wydziela więcej insuliny.

Permamentne wysokie wydzielanie insuliny powoduje “insulinooporność” (komórki przestają reagować na normalną dawkę insuliny i dochodzi do hiperinsulinemii.

Jest na to lekarstwo. To program metabolic balance®. Właściwa metoda zwalcza powstały efekt cukrzycy zwłaszcza typu 2, to 3 posiłki o niskim ładunku glikemiczny.

Metabolic balance® jest specjalną dietą opracowaną indywidualnie na podstawie wyników badań, likwidującą główną przyczynę zespołu metabolicznego poprzez produkcję insuliny sprowadzonej do indywidualnego zakresu fizjologicznego przez rezygnację z węglowodanów o wysokim ładunku glikemicznym. Stosując dobrze dobraną dietę ustępuje insulinooporność a poziom insuliny normalizuje się.

Choroby układu moczowego to choroby nerek i choroby dróg moczowych.
W ostrym zapaleniu nerek stosuje się dietę odciążającą chory narząd. Leczenie dietetyczne polega zwykle na ograniczeniu podaży soli (a dokładnie sodu) z uwagi na występowanie nadciśnienia i obrzęki. Osoby te muszą wykluczyć ze swojej diety produkty białkowe, przede wszystkim mięso, wędliny, sery i jaja. Ograniczeniu podlega także mleko i produkty bogate w fosfor i potas.

W przewlekłej niewydolności nerek dieta ma zasadnicze znaczenie. Ustalana jest indywidualnie dla każdego pacjenta w zależności od upośledzenia nerek. Podstawą diety jest ograniczenie białka.
Dieta uzależniona jest od rodzaju kamicy. W leczeniu oraz zapobieganiu kamicy ważną rolę odgrywają podawane płyny, pH moczu, ograniczenie soli kuchennej oraz produktów bogatych w kwas szczawiowy.


glukoza

Glukoza jest węglowodanem odgrywającym najważniejszą rolę w przemianie materii. Prawidłowe stężenie glukozy we krwi wynosi 70-115 mg/dl. Część jej przechodzi o krwioobiegu, część ulega utlenieniu w wątrobie, a część zostaje zamieniona w glikogen. Glukoza stanowi jedyne źródło energii dla mózgu, rdzenia nerwowego i erytrocytów. Jest wykorzystywana jako substrat energetyczny przez tkankę mięśniową, wątrobę, serce, nerki i jelita.

<<  powrót